Różne formy do burgerów
Burgery stały się niezwykle popularnym daniem, które można łatwo i samodzielnie przygotować w domu. Pomocna okaże się forma do burgerów, dzięki której kotlety będą miały równy, jednakowy kształt i ładnie zaprezentują się na talerzu lub w bułce.
Rodzaje akcesoriów do burgerów
Smaczny burger musi być wykonany z dobrej jakości mięsa, umiejętnie doprawiony i odpowiednio wysmażony. Dla uzyskania idealnego smaku kotlet powinien mieć właściwą grubość i wielkość. Duże znaczenie ma również sposób smażenia lub grillowania. Zupełnie innych doznań dostarczy kotlet przygotowany na patelni, niż burger zrobiony na węglowym ruszcie.
Zawsze wszystkie akcesoria wykorzystywane do przygotowywania posiłków musza być czyste i sprawne. Również praski do kotletów po każdym użyciu powinny zostać wyszorowane, aby nie dopuszczać do gromadzenia się na ściankach resztek mięsa.
Kształty form i pras do kotletów
Tradycyjny okrągły kształt burgerów jest z całą pewnością najbardziej rozpowszechniony. Jednak wielu kucharzy ceni sobie kreatywność i wykonuje kotlety o różnym wyglądzie. W celu ułatwienia pracy amatorom powstała forma do burgerów trójkątna, kwadratowa, a nawet przedstawiająca kształt zwierzątek.
Burgery w kształcie misia lub serduszka zdecydowanie wpłyną na zwiększenie apetytu u najmłodszych. Natomiast trójkątny kotlet może stanowić ciekawe urozmaicenie na rodzinnym, niedzielnym obiedzie lub podczas wspólnego oglądania meczu z przyjaciółmi.
Jak używać formy do burgerów?
Forma do burgerów występuje w kilku wariantach. Może to być prosta foremka, którą napełnia się mięsem, a przygotowanie kotleta wygląda, jak lepienie baki z piasku. Innym rodzajem są formy w postaci obręczy, za pomocą której wyciska się burgery. Niektóre formy składają się z dwóch elementów, czyli miseczki i praski, którą ugniatane jest mięso.
Formy do burgerów mają za zadanie przede wszystkim nadać kotletom jednolity i powtarzalny kształt. Każdy kucharz musi wybrać sobie taką formę, za pomocą której będzie mógł łatwo i szybko przygotować kotlety.