W niektórych ogrodach od czerwca do listopada można podziwiać jaskrawożółte, pomarańczowe lub czerwone kwiaty nasturcji. Jest to roślina ozdobna, która dobrze wygląda w każdym ogrodzie, ale to nie jedyny jej atut. Kwiaty i młode liście nasturcji są jadalne, a ponadto zdrowe — działają wzmacniająco na układ odpornościowy.
Nasturcja właściwości — dlaczego nasturcja jest tak cenna?
Kwiaty i liście rośliny zawierają glukozynolany, które w organizmie przekształcają się w olejki musztardowe. Za ostry smak nasturcji odpowiadają olejki gorczycowe. Od lat 50. wiadomo, że nasturcja jadalna zapobiega namnażaniu się bakterii, wirusów i grzybów, a w ostatnich latach stała się przedmiotem coraz większej liczby badań.
Działanie przeciwbakteryjne rozciąga się na bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne. W ziołolecznictwie od dawna stosuje się nasturcję w infekcjach dróg moczowych i dróg oddechowych, ale jej działanie lecznicze można zaobserwować również w przewodzie pokarmowym. Nasturcja jest również składnikiem niektórych leków ziołowych.
Na uwagę zasługuje również wysoka zawartość witaminy C. Liście zawierają 300 mg witaminy C na 100 g. Składniki nasturcji jadalnej wzmacniają układ odpornościowy.
Nasturcja — ozdoba balkonów i ogrodów
Nasturcja (tropaeolum majus) przybyła do Europy z Peru pod koniec XVI wieku. W Ameryce Południowej roślina rośnie w każdym ogrodzie i na każdym balkonie.
Gdy tylko miną ostatnie przymrozki w połowie maja, nasiona można wsadzić do gruntu. W krótkim czasie wyrosną z nich piękne rośliny. Jeśli będzie wystarczająco dużo słońca, pierwsze kwiaty pojawią się już pod koniec czerwca.
Jeśli nie chcesz czekać tak długo, możesz kupić wczesną roślinę na targu lub w sklepie ogrodniczym — kosztuje to około 10 złotych. Nasturcja kwitnie przez całe lato i jesień. Jednak wraz z pierwszymi przymrozkami kwiaty się kończą, ponieważ roślina nie toleruje mrozów.
Nasturcja jadalna — jak najlepiej z niej korzystać?
Młode liście można pokroić w drobne paseczki i dodać do sałatki. Kwiaty są zazwyczaj używane do dekoracji sałatek, ale można je też spożywać. Ponieważ ważne dla zdrowia składniki — witamina C i glukozynolany — są wrażliwe na ciepło, zaleca się spożywanie ich na surowo. Tak nasturcja jadalna smakuje najlepiej. Bez względu na to, jak bardzo jest to zdrowa roślina, nie należy przesadzać. Zalecana ilość to 2 do 3 małych listków i 2 do 3 kwiatów na osobę. Przy większej ilości ostre olejki gorczycowe mogą podrażnić żołądek.