Jednym z najpopularniejszych produktów w gorące letnie dni są lody. Jak się jednak okazuje, nie tylko one cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów. Latem równie często wiele osób sięga po zimne i orzeźwiające napoje oraz mrożone desery. Do ich produkcji wykorzystuje się urządzenia zwane granitorami. Warto wiedzieć, czym dokładnie takie urządzenie jest i jakie ma zastosowanie.
Do czego służy granitor?
Dziś w branży gastronomicznej trudno jest znaleźć restaurację czy kawiarnię, która nie posiadałaby na wyposażeniu granitora. Urządzenie to wyposażone jest w zbiorniki do przechowywania deserów i napojów oraz w system chłodniczy, który zapewnia zachowanie niskiej temperatury.
Na rynku dostępne są różne urządzenia tego typu. Uwagę warto zwrócić choćby na modele dostępne na stronie http://siorbet.pl, które wyróżniają się swoją funkcjonalnością. Mowa tu choćby o różnych stopniach zamrażania. Umożliwia to przygotowanie zarówno produktów w postaci płynnej, jak i zamrożonych deserów.
Jakie produkty można przygotować dzięki granitorowi?
Dzięki urządzeniu, jakim jest granitor, przygotować można naprawdę wiele różnych produktów. Wśród nich wymienić można na pewno sorbety i granity, czyli zamrożone desery przygotowywane na bazie owoców i wody. Poza tym urządzenie to służy także do przygotowywania zimnych napojów. Mowa tu w szczególności o sokach owocowych oraz mrożonej herbacie i kawie. To nie wszystkie możliwości granitora, Pozwala również na przygotowanie koktajli, smoothie i shakeów oraz mrożonych jogurtów, lodów i kremów.
Aby jednak wspomniane produkty cechowały się naprawdę wysoką jakością, granitor musi być wyposażony w wydajny system chłodzenia. Dodatkowo posiadać powinien kilka komór o dość sporej pojemności. Ważna jest także możliwość regulacji stopnia zamrażania produktów. Należy mieć to wszystko na uwadze, wybierając konkretny model tego urządzenia.
Gdzie swoje zastosowanie znajdują granitory?
Jak wspomniano, granitory to dziś bardzo popularne urządzenia, które cechują się bardzo szerokim zastosowaniem. Na pewno trudno jest sobie wyobrazić choćby lodziarnię bez tej maszyny. To idealny sposób na urozmaicenie oferty.
Co ważne, granitory wykorzystywane są nie tylko latem. Dzięki temu, że można dzięki temu urządzeniu przygotować tak wiele produktów, to często znajduje się ono także w restauracjach, kawiarniach czy pubach i jest wykorzystywane przez cały rok. Jest to wręcz obowiązkowe urządzenie w każdym lokalu gastronomicznym.